2013. március 28., csütörtök

Süsd meg a kürtőskalácsot otthon!


Valahol olvastam egy receptet, ahol leírta egy székely leányzó, (ő nevezte magát így) hogyan készít sütőben kürtőskalácsot.
Nem hagyott nyugodni a dolog, több unokás mama lévén tudom, mennyire szeretik a gyerekek, és  hogy milyen mélyen kell a pénztárcába nyúlni, ha engedünk unszolásuknak.
Megpróbálom! - határoztam el.
Ma másodszor készítettem, mindkétszer nagyon jól sikerült, így már másoknak is merem ajánlani.
Ha megszületik az elhatározás, hogy egyszer megsütjük, akkor hozzá kell fogni a gyűjtögetéshez. Még pedig a papírtörlők gurigáit gyűjtsük, amik kettőbe vágva éppen méretesek lesznek!
Ezeket a gurigákat alufóliával betekerjük, szélüket befelé hajtjuk.

A tészta hozzávalói:

80 dkg liszt
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj, v. margarin
2 dl tej
4 ek. cukor
3 dkg élesztő v. egy szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
vanília aroma v. vaníliás cukor (2 csomag is mehet bele)
csipet só
-o-
cukor, darált dió és fahéj a belehentergetéshez

Elkészítés

A szokott módon felfuttatod az élesztőt, és egy nem kemény, de nem lágy tésztát gyúrsz a hozzávalókkal.
Kétszeresére dagasztod...azaz keleszted.
Kinyújtod a deszkán, kb. fél cm vastagra
Ujjnyi csíkokra vágod.
A formákat megkened olajjal.
Feltekered a csíkokat, egyik kicsit fedje a másikat.
Tojással megkened, majd belehentergeted az említett cukor - dió, vagy cukor - fahéj esetleg mindhárom (több variáció is lehet)
keverékbe. Olvastam olyat, hogy olvasztott zsírral kenik meg tojás helyett.
A tepsibe állítod, nem túl közel egymáshoz.







Megsütöd, kb. 20 perc alatt. Én 160 fokon sütöttem.
Ebből az adagból 12 db kürtőskalács lesz, ez elég nagy adag, kisebb létszámnál a fele mennyiség is elég.





 Kívül ropogós, belül puha! Nagyon finom.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: